nl en

‘Eigen Huis’ Los Vasquez, Guatemala

Al 2 huizen gebouwd en 1 gedoneerd

‘Eigen Huis’ Los Vasquez, Guatemala
72%
€ 3242.45 ingezameld
Projectwaarde: €4552

EEN EIGEN HUIS PROJECT

De 312 inwoners van Los Vasquez wonen in schamele huisjes van golfplaten, meestal te klein voor de grootte van het gezin. Toen de inwoners werd gevraagd wat zij het meeste nodig hadden, antwoordden ze: ‘Huizen voor onze armste dorpsgenoten, zodat de kinderen van dit dorp een betere toekomst hebben’. De tien gezinnen betalen zelf 33 procent van de bouwkosten. Help jij mee aan huizen voor de armste gezinnen van Los Vasquez?

Ontvanger Pablo vertelt
Ik ben Pablo Camal (46) en woon met mijn gezin in het hogere gedeelte van Los Vasquez. Ik ben getrouwd met Maria Antonieta (34) en samen hebben wij twee kinderen; Javier (18) en Rafael (14). Ik verdien met mijn werk als metselaar € 210 per maand. Om ons gezin te ondersteunen werkt onze zoon Javier in een naaiatelier waar hij €117 per maand verdient. Rafael zit in de 2e klas van de middelbare school. Het hutje waarin wij wonen is gemaakt van golfplaten en hout en heeft een aarden vloer. In deze kleine ruimte wonen koken en slapen wij. Er is geen elektriciteit, geen veilig drinkwater en er zijn geen sanitaire voorzieningen.

Project-begeleiding (CONSTRU CASA)
Om Pablo en zijn gezin te helpen gaan we een nieuw en veilig huis bouwen. Dit huis bestaat uit 3 kamers, en een badkamer met douche en toilet zodat de ook de sanitaire omstandigheden aanzienlijk verbeteren. De familie helpt zelf mee bij de bouw van hun huis en betalen 33% van de totale kosten terug in termijnen, wat weer gebruikt wordt voor andere projecten.

De huizen van Constru Casa, opgebouwd uit betonnen metselblokken een dak van zinken golfplaten en een betonnen vloer, worden op dit moment gezien als een van de beste huizen voor families die in extreme armoede leven. Dit is dankzij de anti-aardbeving constructie, maar ook omdat de huizen opgewassen zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Een huis voor Pablo zou betekenen dat zijn gezin zich veiliger zal voelen, meer zelfvertrouwen zal krijgen en gezonder zal leven. Het huis kan beter worden geventileerd en schoongehouden, is minder vochtig en voorkomt wateroverlast en ongedierte. Hierdoor verbetert de hygiëne en hebben ziektes minder kans.

Alle genoemde verbeteringen geven de families meer economische stabiliteit en hebben een positieve stimulerende uitwerking op hun directe omgeving. De woning kan worden gebruikt als werkruimte, verkooppunt en een veilige opslagplaats voor hun producten. Het gezin leert samen met Constru Casa om te gaan met hun budget en na te denken over hun inkomsten en uitgavenpatroon. Dit resulteert in een groter financieel verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen waardoor de familie uiteindelijk in staat is zich definitief los te breken van de armoede.

Het project zal worden uitgevoerd in Los Vasquez – Guatemala, waar dit jaar gestart zal worden met de bouw van het eerste van de 10 huizen.

www.construcasa.org

Projectkosten

Bouwmaterialen
€ 1.473
Dakconstructie
€ 400
Sanitaire voorzieningen
€ 125
Transport van materialen
€ 218
Metalen componenten (deuren, ramen, constructie)
€ 550
Arbeid
€ 1.076
Bouwbegeleiding, administratie en opvolging
€ 710
Totale kosten voor een huis
€ 4.552